Exchange; Microsoft ürün ailesinin mail sunucu kısmında yer alan gayet güçlü ve becerikli bir mail sunucusudur. Bu makalemizde bizde bu ürünün kurulumunu ve kullanıma hazır hale getirilmesini inceleyeceğiz.

Exchange ürününü sıradan bir programmış gibi direk olarak sunucumuza yükleyemiyoruz doğal olarak. Bunun öncesinde temel gereksinimleri olan sunucu rollerini önceden sunucumuza kurmuş ve düzgün bir şekilde çalışır olduğundan emin olmamız gerekiyor. Aksi halde hem kurumlumda bu sorunlarla karşılaşabiliriz hem de kurulum sonrasında bazı sorunlarla karşılaşmamız muhtemeldir.

İsterseniz öncelikle kurulum öncesinde ki gereksinimlere değinelim…

Eğer ki organizasyonunuzda Exchange 2010 çalıştırmak istiyor iseniz öncelikle Exchange 2010 un çalışabilmesi için AD Domain servisini, DNS ve IIS i bir server rolü olarak sunucunuza yüklemeniz gerekmektedir.

Bu ön koşulları yerine getirdi isek Net.TCP Port Sharing servisinin de başlangıç türünü otomatiğe çekip artık kurulum kısmına geçebiliriz.

Kurulum işlemlerine başlamak için Exchange 2010 DVD mizi sunucumuza takalım. Ve aşağıda ki adımları kendi organizasyonumuza uygun olacak şekilde düzenleyerek tek tek uygulayalım.



Öncelikle şunu belirterek başlıyalım. Bu döküman ilk kez Exchange kuracak olan kişiler göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Dolaysıyla kurulumun her adımlarını tek tek bu makalede belirttim. Ayrıca kurulum sırasında karşılaşabileceğiniz küçük sorunların çözümlerinide yine bu makalede göreceğiz. Bu makale ile birlikte organizasyon yapınız için Exchange’i nasıl kuracağınızı ve organizasyonunuz için bir mail sunucusu olarak nasıl kullanacağınızı öğrenmiş olacaksınız. İleriki makalelerde ise Exchange’in gelişmiş özelliklerini inceliyeceğiz…

Eğer şimdi hazır isek işlemlere başlıyalım.

1. Adım) Kurulumumuzun ilk adımında Exchange için dil seçimi ayarlarını yapacağız. Step 3 teki linke tıklayarak Install only languages from the DVD yi tıklıyoruz.

dilsec2

2. Adım) 1.adımdaki işlemi tamamladıktan sonra artık kurulum aşamasına geçebiliriz.

kur1

3. Adım) Lisans sözleşmesini kabul ettiğimizi bildiriyor ve Next ile ilerliyoruz.

kur2

4. Adım) Hata raporu gönderip, göndermemekle ilgili seçim yapmamız gerekiyor. Ben Hayır’ı seçtim.

kur3

5. Adım) Bu adım önemli. Bu adımda hangi Exchange rollerini sunucumuza yüklememiz gerektiğini belirteceğiz. Ben tek bir sunucu üzerine Exchange yapımı inşa edeceğim için Typical Exchange Server Installation seçeneğini kullanıyorum. İleriki makalelerimizde diğer Exchange rollerinin de nasıl yapılandırılacağına değineceğiz.

kur4

6. Adım) Exchange organizasyonumuza bir isim veriyoruz, siz yapınıza uygun bir ismi belirtebilirisiniz.

kur5

7. Adım) Bu adımda şunu belirtmemiz gerekiyor. Eğerki yapımızda Outlook 2003 kullanan Clientlar var ise burada Yes seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Benim yapımda clientlarda Ofis 2003 olmadığı için bu adımda No seçeneğini işaretliyorum. Sizde kendi yapınıza uygun olan seçeneği işaretliyerek bir sonraki aşama için ilerleyebilirsiniz.

kur6

8. Adım) Clientların CAS rolüne internet arayüzünden erişmesini istediğimiz adresi yazıyoruz.

kur7

9. Adım) Müşteri Deneyimi Geliştirme Programına katılmak istiyor iseniz organizasyonunuzun faaliyet alanını belirtip Join the Exchange Costumer Experience Improvement Program (CEIP) seçeneğini işaretliyeceksiniz. Ben I don’t wish to join the program at this time ı seçerek şuan için bu programa katılmıyacağımı belirtiyorum.

kur8

10. Adım) Kurulum işlemlerimiz biraz sonra başlıyacak. Bu adımda ayarlarımız kontrol ediliecek. dilerseniz burada alabileceğiniz küçük hatalar ile uyarılara değinelim ve bunlarla karşılaştığımızda ne yapabileceğimize bakalım.

kur10

Burada benim aldığım hata sunucunun yeniden başlatılmayı bekliyor olması ile ilgili bir hata uyarısı. Sunucu yapılan bir güncelleme sonrasında yeniden başlatılmayı bekliyor ise böyle bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. Yapmanız gerek şey tabikide sunucuyu yeniden başlatmak. Organization Prerequisites e verdiği diğer uyarı ise organizasyonda bu Exchange dışında Exchange 2007 var ise “Setup /PrepareAD komutunu çalıştırmanızı belirtmekte. Benim yapımdaki Exchange 2010 organizasyonumun tek Exchange sunucusu olduğu için herhangi bir işlem yapmıyorum.

Alabileceğimiz bir diğer uyarı ise makalemizin başında da belirttiğimiz Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç türünü otomatiğe çekmememiz sebebiyle Client Access Role de bu servisin başlangıcını otmatiğe çekmemizle ilgili bir uyarıdır. Bunun içinde yapmamız gereken servislere gelip Net.TCP Port Sharing servisinin başlangıç tipini otomatiği çekmek.

kur12

11. Adım) Verilen uyarılarla ilgili gerekli işlemleri yaptıktan sonra artık kurulum için son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Burada ayarlarımız doğrultusunda Exchange kurulumumuz başlıyor. Kurulum tamamlandığında aşağıdaki gibi kurulumun sorunsuzca bittiğini ve tüm rollerin hatasızca kurulduğunu görmemiz gerekiyor.

kur14

Görüldüğü üzere Exchange 2010 u yapımıza başarılı bir şekilde kurduk. Fakat pek tabidir ki yapmamız gerkenler henüz bitmedi. Başarılı bir şekilde kurulumunu tamamladığımız Exchange’imizi artık kullanıma hazır hale getirmemiz gerekiyor. Exchangemizin ilk temel fonksiyonu yapımızın mail trafiğini sağlamak. Bizde öncelikle Exchange’imize bu özelliği kazandıracağız.

Exchange sunucumuzu bizler Edge Transport rolü olmadan kurduğumuz için Hub Transport Role tarafında mail akışı için Connectörler oluşturmamız gerekiyor. Şimdi isterseniz bu ve sonrasındaki işlemlere geçelim. Bunun için Exchange Management konsolu açıyoruz. Konsolu açmak istediğiniz aşağıdaki gibi bir hata alır iseniz bunun nedeni WinRM IIS Extendiont özelliğinin yüklenmemiş veya hata yüklenmiş olması olabilir. Genelde bu sunucu özelliğini tekrardan kurmak sorunu çözmeye yetmektedir.

error

Eğer böyle bir sorunla karşılaştı iseniz yukarıda belirtilen işlemi yapmanız sorunu çözecektir. Şimdi EMC yi sorunsuz bir şekilde açalım…

Şimdi öncelikle eğer ürün için bir lisans anahtarınız mevcut ise nasıl gireceğinize değinelim.

Ürünümüz için gerekli lisans anahtarını Server Configuration – Hub Transport kısmına tıklayıp Enter Product Key diyerek girebilirsiniz. Yani şu şekilde…

lic1

Lisansı girdiğinizde vereceği uyarı ise bir hata iletisi değildir sadece Information Storage servisinin yeniden başlatılması gerekliliği ile ilgili bir uyarıdır.

lic3

Bu işlemden sonra şimdi Exchangemizi organizasyonumuzda kullanıma hazır hale getirecek diğer işlemleri tamamlayalım.

Öncelikle dış organizasyonlara mail atabilmek için Sen Connector oluşturalım. Bu işlem için aşağıdaki adımları izleyeniz.

Send Connector Oluşturma.

Send Connector oluşturmak için öncelikle EMC konsoldan Organization Configuration bölümünden Hub Transport a gelelim ve ordan da Send Connector sekmesini tıklayalım. Send Connectorümüzü bu alandan oluşturacağız. Şimdi yeni bir connector oluşturmak için New Send Connector diyelim.

exch2

Şimdi oluşturacağımız Connector e bir isim verelim. Ben Outbond Connector diyorum. Sizde yaptığınız işlemi tanımlayacak uygun başka bir isim verebilirsiniz.

exch3

Add diyor ve hangi dış organizasyona mail göndermek istediğimizi belirtiyoruz. Ben tüm dış organizasyonlara mail göndermek istediğim için * sembolünü kullanıyorum. Diğer ayarları ise resim de görüldüğü gibi yapacaksınız.

exch4

Network ayarlarımızı yapılandıracağız. Ben sunucum için dışarıdan bir Smart hosting hizmeti almadığım için Use domain name system (DNS) “MX” records to route mail automatically seçeneğini işaretliyorum.

exch5

Yapımda bir tane sunucu var ve dışarıya bu sunucu üzerinden mail göndereceğim. Ekleyebileceğim harhangi başka bir Exchange sunucum olmadığı için bu adımda Next diyerek devam ediyorum.

exch6

Yaptığım işlemlerin özetini görüyorum. Ayarlarımda herhangi bir hata olmadığını onaylıyor ve New diyerek gerekli işlemleri başlatıyorum.

exch7

Finish e tıklayarak işlemi sonlandırıyorum.

exch8

Evet artık Exchange mail sunucumuz dış dünyaya mail göndermeye hazır haldedir. Tabiki DNS deki gerekli düzenlemelere de değineceğiz. Şimdi sıra kullanıcılarımızın kendi organizasyonumuz dışından da mail alabilmesi için gerekli ayarları yapmaya geldi.

Bu işlem için ise Receive Connector oluşturacağız. Şimdi bu işleme geçelim.

Receive Connector Oluşturma.

Receive Connector oluşturmak için Server Configuration dan Hub Transport a tıklayalım. Ben bu işlem için Default isimli connectorü düzenliyeceğim. Bunun için ilgili connectorün Properties ine tıklıyorum.

exch9

Permission Group sekmesine geçiyorum ve Anonymous users kutucuğunu işaretliyorum. Bu sayede dışardan mail gönderen herkesden organizasyon üyelerinin mail almalarını sağlamış oluyoruz.

exch10

Bu işlemide bitirdiğimizde artık mail sunucumuz mail göndermeye ve dışarıdan mail almaya hazırhaldedir. Şimdi isterseniz mail hesapları oluşturmadan önce birde DNS kısmına göz atalım. Çünkü DNS de de bazı kayıtlar açmamız gerekiyor. Bu kayıtlar Host A kaydı (2 adet a:mail ve a:autodiscovery) MX kaydı ve SPF kaydı.

DNS te Açılması Gereken Kayıtlar

DNS te nasıl kayıt açabileceğini bildiğinizi varsayarak sadece hangi kayıtları ne için açmamız gerekiyor özetle ona değineceğim.

Host A kaydında mail isimli Host A kaydını hem MX kaydımda kullanmak için hemde OWA ya erişim için kullanacağımdan açıyorum. Diğer Host A kaydım olan autodiscovery kaydını ise Outlook kullanıcılarının yapılandırma ayarlarını Exchange den otomatik bulup çekmeleri için açıyorum. Ve ayrıca bir tanede MX kaydı açağım, bu kayıt mail alış-verişim için gerekli bir kayıt. Son olarak ise SPF kaydımı oluşturacağım bu kayıtta bazı domainlere mail atabilmem için gerekli ve önemli bir kayıttır. SPF kaydını oluşturabileceğiniz yardımcı siteler var fakat bu işlemi ilk kez yapacak iseniz basitte olsa bu site sihirbazlarında biraz zorlanabilirsiniz. Dilemeniz halinde benim aşağıda verdiğim SPF kaydını düzenliyerek kullanabilirsiniz.

Tüm kayıt açma işleri bittiğinde DNS serverımda şu kayıtlar olacak….

dns

DNS kısmında ta işlemlerimizi tamamladı ise artık kullanıma hazır hale gelen mail sunucumuza kullanıcılarımızı ekliyebiliriz.

Exchange 2010 da Kullanıcı Oluşturma

Tüm ayarlarımız tam olduğuna ve dışarı mail gönderme ve almada bir engelimiz kalmadığına göre artık organizasyonumuz için gerekli mailboxları tanımlayıp günümüz iletişim dünyasında önemli ve etkin bir rolü olan maillerimizi kullanabiliriz. Şimdi isterseniz organizasyonumuza nasıl mailbox ekliyeceğiz ona geçelim.

Bu işlem için öncelikle Recipient Configuration kısmına geçelim ve oradanda Mailbox’a tıklayalım. Sağ panelde yer alan New Mailbox’a tıklayarak ilgili işleme başlıyalım.

exch11

Mailbox tipini seçiyoruz. User Mailbox’ı seçip Next diyoruz.

exch12

Bu adımda kullanıcı tipini seçeceğiz. Aslında kullanıcı ekleme tipide diyebiliriz. New user der isek EMC konsoldan yeni bir User Account oluşturmuş oluruz bu hesap Active Directory de de oluşacak bir hesaptır. Eğerki Active Directory de tanımlı kullanıcılarınız var ise ve bunlar için posta hesapları tanımlıyacaksanız Existing User ı seçip AD yapımda varolan kullanıcı hesabını Exchange e bağlamam gerek. Benim Active Directory yapımda hali hazırda bir kullanıcım yok. O yüzden ben New User seçeneğiyle yeni bir kullanıcı hesabı ve bu hesaba atanmış bir mailbox oluşturacağım.

exch13

User Information bölümünde adında anlaşılacağı gibi kullanıcım içim gerekli bilgileri gireceğim. Burada değinmek istediğim bir kaç nokta var. İlki; eğer kullanıcımı belli bir OU (Organizational Unit) altında oluşturmak istiyor isem resimde görünen Specify the Organizational unit rather than using a default one seçeneğini işaretleyip ilgili OU yu seçmek. İkincisi kullanıcım için kompleks bir şifre vermek, üçüncüsüde OWA üzerinden şifre değiştirme işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmadı iseniz sorun çıkartmaması sebebiyle User must change password at next logon seçneğini işaretlemeniz.

exch16

Oluşturulan hesap için gerekli diğer ayarları tamamlıyoruz. Eğer birden çok veritabanınız ve kullanıcılar için oluşturduğunuz mailbox policy var ise ilgili checkboxları işaretliyerek bunlar arasında kullanıcı için uygun olan seçimi yapabilirsiniz.

exch17

Oluşturduğum hesabın kısa bir özetini görüyorum. Eğer bilgilerde herhangi bir yanlışlık yok ise New diyerek ilgili işlemi sonlandırıyorum.

exch18

Evet işlemimiz başarıyla gerçekleşti. Burada belki bir şey dikkatinizi çekmiştir. Her işlem sonunda bize sunulan özetlerde türetilen bir kod gösterilmektedir. Türetilen bu kodlar ile EMC konsoldan yaptığınız her bir işlemi Exchange Management Shell i kullanarakta yapabilirsiniz.

exch19

Bu adımdan sonra başarılı bir şekilde organizasyonumuz için mail hesapları eklemeyide tamamlamış oluyoruz. İsterseniz birde webmail arayüzümüz olan OWA yı ziyaret edelim ve deneme için göndermiş olduğumuz mailin açtığımız hesap tarafından alınıp alınmadığınıda bir teyit edelim.

Mail hesabımıza ulaşmak için tarayıcı adres çubuğuna https://mail.domain.com/ yazıp Enter diyoruz. Tabiki bunu ilk dediğimizde bu sayfanın bulunamadığına dair bir uyarı alacağız. Çünkü tam olarak yazmamız gereken adres şu şekildedir. https://mail.domain.com/owa Her seferinde /owa yazmamak için IIS te şu küçük değişikliği yapacağız.

Öncelikle IIS Manager ı açıyoruz. Sites tan Default Web Site a tıklıyoruz ve sağ paneldende HTTP Redirect’e tıklıyoruz.

iis

Yönlendirme adresine /owa yazacağız diğer ayarları resimde gördüğünüz gibi yapıp Apply diyerek değişikliklerin uygulanmasını sağlıyalım.

iis2

Evet artık OWA ya /owa yazmadan da erişebileceğiz.

Şimdi Administrator hesabından yeni açmış olduğumuz mail heabına gönderdiğimiz postamızı kontrol etmeye ve OWA ya merhaba demeye sıra geldi. Kullanıcı adı ve şifremizle OWA’ya giriş yapıyoruz.

intf

Evet mailimizin geldiğini hesaplarımızın sorunsuzca çalıştığını görebiliyoruz.

Özetle bu makalemde yeni başlayanlar için Exchange 2010’un temel kurulumunu ve temel mail sunucu fonksiyonunun yapılandırılmasına değindim. Baştada belirttiğim gibi giriş düzeyindeki kullanıcıları bilgilendirme amaçlı hazırladığım bu dökümanı olabildiğince sade ve anlaşılır bir şekilde ele almaya çalıştım, bunuda ürünle ilgili bolca görsel meteryal kullanarak yaptım. Dilerim yeni başlayanlar veya Exchange ile yeni taşınlar için faydalı bir döküman olmuştur.

Saygılarımla.
Hüseyin Sevin.


28 Comments

fatih · 13 November 2011 at 18:39

Teşekkürler Hocam

enes · 04 December 2011 at 08:53

Merhaba Hocam,
Firmamızda verdiğiniz bilgilere uygun exchange kurulumunu tamamladım. yanlız mail trafiği için modemin yapılandırılmasında bir sorunumuz var. Desteğinize ihtiyacım var. Karşılığı ödenmek kaydı ile bize destek olabilir misiniz?

    Hüseyin Sevin · 13 December 2011 at 19:57

    Enes bey mail yolu ile iletişime geçmiş ve sorunlarına mail yoluyla cevap verilmiştir. Teşekkürler Enes bey.

emrah · 19 December 2011 at 16:14

tesekkürler hocam çok yararlı oldu

pea · 27 February 2012 at 12:18

Teşekkürler

bey · 04 March 2012 at 20:45

anlatım için teşekkürler.spf kaydının tamamını yazabilir misiniz? bir de başka bir konuda anlatılabilecek bir soru olacak ama default web site altında değilde farklı bir web site altına nasıl alabiliriz virtual directoryleri ya da https olmadan nasıl default web site açtırırız?

    Hüseyin Sevin · 06 March 2012 at 21:49

    v=spf1 a mx ptr a:mail.domain.com mx:mail.domain.com ip4:192.168.1.11 include:domain.com ~all ilgili yerleri düzelmeniz gerekecektir.

    Virtual Directoryleri farklı Website altına almanız pek gerekli ve mantıklı değil ama illada alacağım diyorsanız aşağıdaki işlemi yapınız…

    Remove-OwaVirtualDirectory “owa (default web site)” önce bu komut ile Default Web Site altından OWA’yı kaldırın

    New-OwaVirtualDirectory -name “owa” -WebSiteName “Hangi Site Altında Açmak İstiyorsanız Belirtin” –InternalURL https://ic-erisim-icin-url/owa -ExternalURL https://dis-erisim-icin-url/owa

    Yukarıdaki komut ilede OWA yı istediğiniz bir web site altında oluşturabilirsiniz.

    Son sorunuza gelince SSL sertifikasını kullanmadan erişmek istiyor iseniz OWA ya IIS ten OWA’nın bulunduğu site’ın SSL Settings kısmından Require SSL tikini kaldırın ve iisreset komutuyla IIS i yeniden başlatın.

sezai · 08 May 2012 at 10:39

Hüseyin bey elinize ve emeğinize sağlık. Çok sade ve net bir makale olmuş.

Ferhat YILDIZ · 26 July 2012 at 16:30

Hocam Çok Teşekkürler

Soner · 27 July 2012 at 02:18

Elinize emeğinize saglık bu saat oldu sizin makalenizden cok sükür exchange 2010 kurup test emailleri atabilir hale geldim,

Tesekkurler

Conan · 31 July 2012 at 17:06

Merhabalar Hocam,

DNS de kayıt açmayı bilmiyorum. Sizin belirttiğiniz gibi DNS kaydına kadar test amaçlı exchange ‘i yapılandırdım bi tek DNS de kayıt açmada kaldım. Yardımcı olurmusunuz nasıl bi kayıt açmalıyım.

    Hüseyin Sevin · 05 August 2012 at 21:06

    DNS te kayıt açmak için öncelikle alan adınızın hangi DNS serverları kullandığını bilmeniz gerekli. Eğer ki bu Nameserver kayıtları sizin sunucunuzu işaret eden bir NS kaydı içeriyorsa kendi DNS sunucunuzda MX, SPF ve Host A kayıtları açmanız gerekli.

Conan · 06 August 2012 at 10:57

Şöyle söylim, yeni bir alan adı aldım. Bu alan adını ofis içerisinde local olarak kurduğum excahange 2010 server ‘a yönlendireceğim. Burda takılıyorum.

Selçuk · 11 September 2012 at 23:09

Harikasın adamım… exchange server kurulum anlatımın bir çok videolu anlatımdan daha faydalı ve dataylıydı bir de dns kayıtlarını atlamasymışsın süper olacakmış :/ neyse onuda araştıracaz biz bulacak artık 🙂 Not:işin acemisi.. Ellerine sağlık.

    Hüseyin Sevin · 12 September 2012 at 00:47

    Rica ederim Selçuk bey. DNS ile ilgili de makalede değindim fakat sormak istediğiniz bir konu varsa sorabilirsiniz.

Erson · 21 October 2012 at 08:27

Teşekkürler Hüseyinim…

Volkan · 05 December 2012 at 13:42

Öncelikle çok teşekkür ederim çok yararlı bi çalışma olmuş.
benim sorum şu : bu konuda acemi olduğum için tam anlayamadığım bir konu var
şim örnek bir senaryo ile anlatayım olayı bir firmamız var http://www.abcd.com örnek web adersi
olsun ve …..@abcd.com gibi mail adresleri var firma bu hizmeti hosting firmasından alıyor
kendi bünyesindeki sunucuya exchange kurulup aynı adresi kullanma şansı varmı
varsa web sitesini de mi kendi sunucusuna taşıması gerekir. ayrıca eğer mümkün ise hosting tarafında mail hizmetini sonlandırmak mı gerekiyor bu konuda beni ve ihtiyacı olan arkadaşları aydınlatırsanız sevinirim çok teşekkür ederim çalışmalarınızın devamını bakliyorum

sinan · 23 December 2012 at 12:09

mrb hocam,aslinda su dns noktasiyla ile ilgili ayrintili bir sekilde bilgi verirseniz sevinirim.ornegin bir hosting firmasindan xxx.com adli bir domain alip kendi sirket localime yonlendirdim…localimde dc 192.168.1.1 ,exchange server 192.168.1.5 ip sine sahip.local domainimde yyy.loc seklinde…simdi dns ne sekilde konfigure etmem gerekiyor.oncelikle xxx.com seklinde bir zone acmam gerekiyormu?bu konuda ayrintili bir bilgi verirseni cok sevinirim.cunku exchange 2013 kurdum ve farkli domainlerden mail alirken diger domainlere bir turlu mail atamadim…ayrica CAS yani sertifika kurulumu gereklimi?yada avantajlari ne ?simdiden ilginiz icin cok tsk ederim hocam…

Rumeysa · 03 April 2013 at 16:40

Teşekkürler..

ErhaN · 03 April 2013 at 16:48

HArika bir makale, ellerinize sağlık…

Hacer Demirtas · 22 April 2013 at 18:45

Teşekkürler hocam çok yardımcı oldunuz. Daha detaylı bir makale yazmanız mümkünmüdür örnek olarak benim yazdığım bir mail gönderme program var bu makeleye bakarak exchange kurup ayarlarını yaptım. kendi programım ile entegrasyon sağlayıp gönderip yapmak istiyorum yanlış bişeyler yapmak istemiyorum bu konudada bir makale yazabilirmiisniz yada mail adresime bu konu ile ilgili bir yazınızı paylaşabilirmisiniz..

Ellerinize dillerinize sağlık hocam

    Hüseyin Sevin · 23 April 2013 at 11:41

    Yorumunuz ve desteğiniz için teşekkürler.

    Vakit darlığı sebebiyle aslında bir çok makalem bloğumda taslak olarak bekliyor zaman bulup yayınlıyamıyorum. Benzer veya detaylı bir makale için söz veremem fakat herhangi bir şekilde sorunuz olursa memnuniyetle cevaplandırabilirim.

Sezai C · 03 July 2013 at 14:37

Elinize sağlık teşekkürler.

Mehmet AKif KABAKCI · 26 July 2013 at 01:57

Hocam merhaba,,
Daha önce exchange 2010 kurdum bi sıkıntım yok. Lisansda girdim. ancak şimdi serveri taşımam gerek başka bir servera yenisini kurdum fakat lisans key kayıp bulamıyorum. eskisinden lisans key alıp yenisine atıcam ama bir türlü bulamadım. nerden bakabilirim bilgi verirmisiniz teşekkürler.

fatih · 19 April 2014 at 14:41

hocam siz dc üzerine exchange yi kurdunuz değilmi farklı bir sunucuda olsaydı dns deki iplere exchangenin ıp sini mi vercektik dc ninkini mi?

    Hüseyin Sevin · 19 April 2014 at 15:17

    Selam Fatih,
    MX ve Mail ile ilgili kayıtların her zaman Exchange sunucusunu göstermesi gerekmektedir. Konuyla ilgili soruların olursa çekinmeden sorabilirsin.

Âlim · 01 October 2014 at 15:33

Hüseyin Bey,
Exchange 2007 server’da kurulu aynı domainde ki bir kullanıcıya ms outlook tan sadece konu yazılarak mail atılabiliyor lakin webmail den sadece konu yazılıp mail içeriği yazılmadan mail gönderdiğimizde mail ulaşmıyor. Hata mesajı da ulaşmamakta (mail kayboluyor)
Çözümü hakkında desteğinizi rica ederim.
İyi çalışmalar

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.