Apache bir sunucudan IIS bir sunucuya geçişte kişiler Apache’de kullandıkları URL Rewrite kurallarını aynen IIS sunucuda da kullanmak isteyebilirler yada buna mecbur kalabilirler. Çünkü bir çok link IIS üzerinde gerekli düzenlemeler yapılmadığında geçersiz sayfa isteği yanıtıyla karşılaşır ve kişiler herhangi bir linke tıkladıklarında 404 hatası alabilirler.

Aslında Apache sunucumuzda yada web dizinimizin .htaccess dosyasında bulunan Rewrite kurallarımızı çok basit ve zahmetsizce IIS sunucumuza Import edebiliyoruz. Şimdi makalemizinde ana konusu olan bu işlemin nasıl yapıldığına geçelim.

Bu makalenin geçerli olduğu ürün IIS 7.x ürünüdür. İşlemler öncesinde IIS için URL Rewrite modülünü inidirip kurmamız gerekiyor. Gerekli modülü http://www.iis.net/download/urlrewrite bu adresten temin edebilirsiniz. Kurulumu tamamladı iseniz şimdi yapacağımız basit çevirme işlemine geçebiliriz.

Şimdi kuralımızı uygulayacağımız web sitesine tıklayalım sonrasında sağ taraftaki pencereden URL Rewrite modülüne tıklayalım.

urlrewrite1

Şimdi açılan pencereden Actions panelinde yer alan Import Rules… linkine tıklayalım ve .htaccess dosyamızda yer alan gerekli URL Rewirte kurallarını IIS e Import edelim. (Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız)

urlrewrite2

Masaüstümüzde yer alan .htaccess dosyamızı gösteriyoruz ve ardından Import butonuna tıklıyoruz. İşlem sonrasında .htaccess dosyamız içerisinde yer alan URL Rewrite kuralları karşımıza gelecek. Burada ben örnek olması açısından IIS tarafından desteklenemeyen bir örnek yazdım. Böylesi bir örnek ile karşılaşır iseniz kırmızı çarpıya tıklayın o size yukarıda hangi satını bu hataya sebep verdirdiğiniz gösterecektir. Gösterdiği satırı silin. Bu işlem sonrasında Actions panelde bulunan Apply yani uygula butonu aktif olacaktır. Apply diyerek gerekli URL Rewriteing kuralarını artık IIS için etkinleştirmiş olacaksınız.

Aynı zamanda XML View kısmına tıklayarak web.config dosyanıza yazmanız gereken kodlarıda görebilirsiniz. (Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız)

urlrewrite3

Host hizmeti alıyor ve IIS e bu şekilde erişim yetkiniz yok ise bu işlemi kendi bilgisayarınıza IIS kurup tamamlayabilir daha sonrasında web.config dosyanıza XML View kısmında türetilmiş kodları yazıp FTP aracılığı web dizininize atarak ilgili kuralları uygulamş olursunuz. Tabiki hosting firtmanız tarafından IIS için doğru ayarlar yapıldı ise URL Rewirte kuralınız sağlıklı bir şekilde çalışır.

Bir sonraki IIS makalesinde görüşmek dileğiyle.


1 Comment

enver · 19 February 2017 at 00:32

sen harikasın kardeşim çok işime yaradı gerçekten günledir bunu çözmek için uğraşıyordum. Allah razı olsun

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.