Merhabalar; uzun bir aradan sonra tekrardan bloğuma vakit ayırma ve tekrardan makalelerime devam etme kararı aldım. İş yoğunluğu sebebiyle bolca aksattığım bloğumda tekrardan bir şeyler yazıyor olmak mutlu etti beni 🙂

Bu kısa açıkmadan sonra makale konumuza dönersek bu makalede Edge Rolü’nün olmadığı ortamlarda Anti-Spam modülünün Hub Transport rolü üzerinden nasıl etkinleştirilip kullanılacağına değineceğiz. Örnek senaryomuzda ise contoso.com domainine mail gönderimini ve bu domainden mail alımının nasıl yasaklanacağını göstereceğiz.

İlk adımda makalemizinde ana konusunu oluşturan Hub Transport rolü üzerinde Anti-Spam’ı etkinleştirmeyi işleyeceğiz.

İşlem adımlarımız son derece basit aslında.

Exchange Management Shell i açalım ve şu dizine gidelim..

[php]cd ‘C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\Scripts'[/php]

İlgili dizinde çalıştırmamız gereken bir Powershell Scripti mevcut, şu komutu vererek ilgili scripti çalıştıralım.

[php]./install-AntispamAgents.ps1[/php]

Şu şekilde bir çıktı almanız gerekiyor.

exchange-hubtransport-antispam1

Aynı işlemi direkt olarak şu komut ilede başlatabilirsiniz…

[php]Set-TransportServer -Identity ‘Mail Sunucunuzun Adı’ -AntispamAgentsEnabled $true[/php]

Ardından Hub Transport servisini yeniden başlatmamız gerekli. Sarı ile verilen uyarılarda bunu belirtmektedir zaten.

[php]Restart-Service MSExchangeTransport[/php]

İşlemlerimiz bittiğinde artık Hub Transport rolü üzerinde Anti-Spam modülümüz aktif hale gelecektir. Şimdi makalenin ikinci bölümüne geçelim. Bu bölümde senaryomuza göre hem kuruluşumuzdan contoso.com alan adına mail gönderimini yasaklıyacağız hemde bu alan adından kuruluşumuza mail gönderimini yasaklıyacağız.

İşlemlerin bir tanesi Anti-Spam filterimizi kullanarak diğerini ise Transport Rules tanımlayarak yapacağız. Dilerseniz öncelikle bu alan adından kuruluşumuza mail gönderimini yasaklıyalım.

1.) Kuruluşumuza Bir alan Adından Gönderilen Mailleri Kesme

Senaryomuz gereği contoso.com alan adından kuruluşumuza gönderilen mailleri engelliyeceğiz ilk etapta. Bunun için

Exchange Management Shell üzerinden şu komutu veriyoruz…

[php]set-senderfilterconfig -BlockedSenders @() -BlockedDomains @() -BlockedDomainsAndSubdomains ‘contoso.com’ -BlankSenderBlockingEnabled $true[/php]

Komutun son kısmındaki true yu false yaparsanız yada -BlankSenderBlockingEnabled $true bu kısmı kullanmazsanız constoso.com alan adından kuruluşunuza mail göndermeye çalışılırken bunu reddettiğinizi karşı tarafa bildirmezsiniz. Eğerki bu durumu karşı tarafa bildirmek istiyor iseniz komutu bu şekliyle kullanabilirsiniz.

Aynı işlemi Exchange Management Console dan şu şekilde yapabilirsiniz.

Organization Configuration – Hub Transport kısmına gelelim ve en sağda oluşan Anti-Spam tabına geçelim. Sender Filtring e sağ tıklayalım ve Properties diyerek ilgili kuralımızı oluşturalım. Açılan pencereden Blocked Senders tabına tıklayalım. Biz bu alan adından gelen tüm mailleri yasaklıyacağız. O yüzden Domain kısmını seçiyoruz. Bu domainden sadece birisini yasaklıyacak isek üsteki seçeneği kullanabilirsiniz. Şu şekilde olması gerekmektedir ayarlarımızın.

exchange-sender-filtring

2.) Kuruluşumuzdan Herhangi Bir Domaine Mail Gönderimini Engelleme

İkinci senaryomuzda ise yine contoso.com alan adına kuruluşumuzdan mail gönderimini yasaklıyacağız. Bunu ben Transport Ruleslardan yapacağım. Tüm kullanıcılar için bu alan adına mail gönderimini yasaklıyacağım. Ayrıca Exceptions tanımlamalarından herhangi bir kişi içinde yarıcalık tanımlayabiliriz. Şimdi dilerseniz adımlarımıza geçelim.

Öncelik yine Management Shell de çünkü bir çok adımı tek bir komutla yapıyor olmak son derece keyifli ve pratik.

[php]New-TransportRule -Name ‘Contoso Blocked Domain’ -Comments ‘Contoso Blocked Domain’ -Priority ‘0’ -Enabled $true -RecipientAddressContainsWords ‘@contoso.com’ -DeleteMessage $true[/php]

Bu komut ile kullanıcılarımınız bu domaine mail göndermelerini yasaklamış oluyoruz. Ve ben bu işlem için kullanıcıları bir bilgi geri dönüşü yapmayı gerekli görmedim. Eğer ki bir geri bildirim yapmak istiyorsanız komutunuz şu şekilde olmalıdır.

[php]Set-TransportRule -Identity ‘Contoso Blocked Domain’ -Name ‘Contoso Blocked Domain’ -Comments ‘Contoso Blocked Domain’ -RejectMessageReasonText ‘Bu alan adina mail gonderimi yasaklanmistir.’ -RejectMessageEnhancedStatusCode ‘5.7.1’ -DeleteMessage $false[/php]

Organization Configuration – Hub Transport kısmına gelelim Hub Transport Rules tabına tıklayalım. Sağ panelden ise New Transport Rules ı tıklayalım.

Kuralımız için bir ad ve açıklama yazalım.

exchange-transport-rule1

Conditions belirteceğiz bu adım önemli. Çünkü şartımızı burada oluşturmaktayız, şartımız contoso.com alan adına kuruluşumuzdan mail gönderimini kesmekti. when a recipient’s address contains specific words ü seçiyoruz ve specific words linkine tıklıyoruz.

exchange-transport-rule2

Linke tıkladığımızda açılan pencereden alan adını belirteceğiz.

exchange-transport-rule3

OK deyip işlemi tamamlıyoruz.

Şimdi ise Actions belirteceğiz. Actions olarak ben gönderilen maillerin silinmesini istiyorum ve silinmesiyle ilgili herhangi bir uyarı bildiriminide gerekli görmüyorum. O yüzden en alttaki seçenek olan Delete the message without notifiying anyone seçeneğini işaretliyorum. Eğerki bu alan adına mail gönderiminin yapılamadığını kullanıcılarınıza belirtmek isterseniz bir üsteki seçeneği kullanmanız gerekli.

exchange-transport-rule4

4. Adımda Exceptions belirtebilirsiniz. Ben herhangi bir Exceptions belirtmeyeceğim. Fakat siz belli bir kişiye izin verme gibi bir ayrıcalık tanımak isterseniz bu kısımdan gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

exchange-transport-rule5

Bu işlemden sonra Create Rule kısmında New diyerek kuralımızı oluşturup işlemimizi tamamlıyoruz.

exchange-transport-rule6

Bu makaleyle birlikte Exchange Server 2010 üzerinde Anti-Spam modülünü devreye almayı, kuruluşumuza dışardan spam gönderen bir domaini engellemeyi ve kuruluşumuzdan istmediğimiz bir alan adına mail gönderimini nasıl yasaklıyacağım konularını işledik.

Dilerim ihtiyaç duyanlar için yararlı bir makale olmuştur. En kısa sürede tekrardan görüşmek dilğiyle.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.